Saturday, April 9, 2011

Minta pindah

5 comments
Untuk kali ke-3 kami memohon bertukar tempat bertugas, ingin mengajar di negeri sendiri. Atau mungkin ingin berada dekat dengan keluarga. Sudah hampir 6tahun di sini, rasanya sudah cukup lama mengembara. Tapi kalau diikutkan sudah lebih 10tahun sebenarnya mengembara..bukanlah tak balik kampung langsung. Memang pantang ada peluang mesti balik..paling kurang 2kali setahun.

Sejak umur 16tahun, masuk sekolah asrama di Kuantan. Kalau ikut dalam keluarga akulah yang paling jauh pegi sekolah. Yang kedua ialah my ‘adek’ (Fatien), iaitu di Kuala Terengganu. Tapi nasib baik ada Kak Noor di Kuantan masa tu, dekat jugakla tempat mengadu.

Ingat lagi masa SPM, kalkulator hilang. Jadi minta Kak Noor tolong belikan, bila Kak Noor hantar siap balut lagi..rupa-rupanya esoknya tu my birthday, jadi Kak Noor kata kira hadiah birthday la, as I wish punye hadiah.

Lepas Kuantan, ingat nak masuk U area KL or Selangor la, jadi dekat dengan Kak Ngoh and ramai jugak family bleh melawat, skali dapat UTM nun di bawah sana..tapi ada jugak kelebihannya, iaitu my ‘Kakak’ dekat je di Singapura. Naik bas dulu2 RM1.20 je nk gi Singapore.

Kenangan dengan kakak pulak bila nak masuk Singapore, memang tak sah kalau aku tak bawak susu ke 2-3 tin (tin yang sekilo tu, bukan tin kecik), gandum ke..gula ke.. hi3 tapi setiap kali pergi bukan dgn tgn kosong, balik pun tak pernah tangan kosong. Thank You Kakak!!!!

Habis UTM, tanam anggur sekejap, masa ni la tempoh paling lama di Kelantan. 2tahun. Dapat KPLI di Johor lagikkk…memang panjang jugakla jodoh dengan Johor ni. Nasib baiklah jodoh aku bukan org Johor jugak, kalau tak sampai bila2 la duk brulang alik ke Johor.

Habis KPLI, dapat posting ke Sandakan..LAAAAAAAGIIIIIII JAUUUUUUUHHHHHHHH. Tak tau nak gambarkan macam mana jauhnye Sandakan ni. Tapi memang jauh la. Masih terbayang-bayang saat menerima surat penempatan. Masa itu aku keluar, tak ingat pegi mana. Tiba-tiba ahlami callKak tie, balik la cepat, surat posting Kak Tie sapa doh aku pun terus bagi warning Jangan bukok!! Biar Kak Tie bukok sendiri”.

Balik rumah tengok riak wajah orang di rumah macam lain macam je..terus amik surat masuk bilik n tutup pintu. Buka surat, tengok “SABAH”, huruf besar lagi.. huwwwwaaaa!!!! Memang nangis jugok la..hi3. pas tu abah pun ketuk pintu..panggil. Abah pun kato,Tie, ok jugok duk Saboh pun..” aikk..tak announce lagi dapat Sabah mcmana diorg dah tau ni. Rupa-rupanya diorang lagi tak sabar dari aku dah buka dulu surat tu and gam balik untuk menghilangkan kesan.huhu..

So here I am, mengenal Sabah and Sandakan khususnya tidak pernah menyesal datang ke sini. Tapi tidak pernah putus asa jugak untuk balik ke negeri asal. Siapa yang tak nak balik ke pangkuan keluarga..betul tak?? INsyaAllah ada rezki dapat juga. Walau apa orang kata, walau apa orang kata, walau apa orang kata (ulang 3x..sebab ramai yang memberi respon negative bila cakap minta pindah ke kelantan) Allah Maha Berkuasa. “Kalau dapat Alhamdulillah, kalau tak dapat cuba lagi tahun depan” motto untuk mohon pindah.

Oklah updates on Nabil plk.

- dah berani lepas tangan sendiri and berjalan 4-5langkah

- makin kuat minum susu..(koho berat doh lo ni…)

Nabil pakai jubah kawan abah yg baru balik umrah bagi


itu bukan ball la Nabil..tengok benda bulat je ball..ball..ball


and lastly dedication to my youngest sister Adek@Fatien@Che Adek

HAPPY BIRTHDAY!!!
Adek ni juruh, dengar kata, senang minta tolong and pemurah
kak tie doakan adek sihat, mudah belajar, dan dapat jodoh yang baik..amiin..
love you so much!!!!


this is her
comey kan?? macam kakak-kakak dia la..hi3..

Comments

5 comments to "Minta pindah"

fatienwm said...[Reply to comment]
April 9, 2011 at 7:39 PM

hehehee.inshaAllah juruh sokmo:).nabil2...mata bulat tgk org amek gmbr.hehe

cp0w said...[Reply to comment]
April 9, 2011 at 11:59 PM

rendu nyo ko nabil.koho kiut!he he
HB to che adik jugak.nnti after exam baru bleh g tutti frutti deh!:)

ramizah said...[Reply to comment]
April 10, 2011 at 4:16 AM

nice entry! pengalaman sendiri..pahit manis itu lah kehidupan. yg penting, cuba mencari kebhagiaan dgn apa kurniaan ilahi..

ise3339 said...[Reply to comment]
April 10, 2011 at 6:32 AM

adek: bulat lagi mato ceh adek:)
pah: nabil tggu cik pah mari Sandakan ni..
Kak ngoh: Tenkiu! baru2 blaja tulis blog..kk ngoh puji ni,brsemangat nok tulis lagi:)

Janna Wan Muhammad said...[Reply to comment]
April 10, 2011 at 11:01 PM

yer..my hope,supaya ai dapat pegi sandakan lagi sblm u pindah...biarla saya dok sini dulu..ya? semoga hasrat awok berdua akan tercapai....ameen.

Followers

Top Commenters

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com