Monday, April 25, 2011

Nabil dan bayang-bayang

2 comments
Hari ini cukup seminggu Nabil selsema... tapi sebelum tido malam ok, tak susah sgt walaupun bunyi nafas dia kuat. tapi 2 malam kebelakangan ini susah nak tido, pusing sana..pusing sini...laaaama baru bleh lelap betul-betul. Kesian anak mama, minum susu pun kurang..makan pun kurang sikit, tapi main tak kurang pun..aktif macam biasa. So, tadi bawa ke klinik, bukan nak minta ubat selsema, just bagi sedut gas tu..gas apa ntah
Nabil ok je masa jumpa doktor, tapi nampak dia takut-takut sikit sebab doktor tu indian and agak besar la saiz kalau banding dengan abah. Nabil still senyum-senyum lagi, then doktor tu cakap, "okay senyum-senyum dulu, kejap lagi sedut gas mesti nangis"
skali bila pegi sedut gas, Nabil siap sengih-sengih lagi..ingat orang tengah main dengan dia, hi3, tak nangis pun.. Apalah doc ni, ingat Nabil lembik ke..setakat sedut gas ni, buat apa nak nangis..hehehe...
itu saja cerita untuk hari ini..layan video Nabil main dengan bayang-bayangnya..

video

Monday, April 11, 2011

Pancake

1 comments
Sejak akhir-akhir ni, suka buat pancake..selain saya yang suka makan pancake, my husband pun suka makan pancake, even untuk dinner pun dia pernah request for pancake. Jadi makin semangatla buat pancake. Nabil pun suka makan pancake, tapi rasanya setakat ni, semua pun Nabil suka, kecuali ubat:)
Resepi pancake memang banyak, dah pernah cuba 2-3 resepi tapi yang last buat baru dapat cantek punyer.. bagitau husband, nak kena beli pan khas untuk pancake ni..ala..non stick pan yang saiz 12cm tu, baru lagi cantik hasil dia:)
pernah try buat baked pancake..ok jugak, tapi tak rasa fluffy ala-ala McD's hotcake la. Rupa macam kuih bakar..tapi rasa tak sama la.
so..ini resepinya..copy&paste from the original page.

RECIPE FOR FLUFFY PANCAKES from malaysiabest.net

Flour – 1 cup or about 180 gm

Baking powder – 2 teaspoon (i letak 1sudu shj)

Bicarbonate of soda – a pinch

salt – a pinch

sugar – 2 tablespoons

Mix dry ingredients above in a bowl. Make a well.

Add in

One egg – beat

Milk – about 1 cup or 200 ml (I used fresh milk with some vanilla flavour)

1 tablespoon oil – preferable olive oil (i used melted butter)

Mix or whisk the batter until there are no lumps. Leave to stand for 30 minutes or until bubbles form on the surface.

Use a non-stick pan and fry. Do not use any oil.

Pour a huge tablespoon and leave for a while until bubbles burst and form tiny holes. Flip over and brown the other side.

Serve pancakes with a dollop of butter and maple syrup.

Saturday, April 9, 2011

Minta pindah

5 comments
Untuk kali ke-3 kami memohon bertukar tempat bertugas, ingin mengajar di negeri sendiri. Atau mungkin ingin berada dekat dengan keluarga. Sudah hampir 6tahun di sini, rasanya sudah cukup lama mengembara. Tapi kalau diikutkan sudah lebih 10tahun sebenarnya mengembara..bukanlah tak balik kampung langsung. Memang pantang ada peluang mesti balik..paling kurang 2kali setahun.

Sejak umur 16tahun, masuk sekolah asrama di Kuantan. Kalau ikut dalam keluarga akulah yang paling jauh pegi sekolah. Yang kedua ialah my ‘adek’ (Fatien), iaitu di Kuala Terengganu. Tapi nasib baik ada Kak Noor di Kuantan masa tu, dekat jugakla tempat mengadu.

Ingat lagi masa SPM, kalkulator hilang. Jadi minta Kak Noor tolong belikan, bila Kak Noor hantar siap balut lagi..rupa-rupanya esoknya tu my birthday, jadi Kak Noor kata kira hadiah birthday la, as I wish punye hadiah.

Lepas Kuantan, ingat nak masuk U area KL or Selangor la, jadi dekat dengan Kak Ngoh and ramai jugak family bleh melawat, skali dapat UTM nun di bawah sana..tapi ada jugak kelebihannya, iaitu my ‘Kakak’ dekat je di Singapura. Naik bas dulu2 RM1.20 je nk gi Singapore.

Kenangan dengan kakak pulak bila nak masuk Singapore, memang tak sah kalau aku tak bawak susu ke 2-3 tin (tin yang sekilo tu, bukan tin kecik), gandum ke..gula ke.. hi3 tapi setiap kali pergi bukan dgn tgn kosong, balik pun tak pernah tangan kosong. Thank You Kakak!!!!

Habis UTM, tanam anggur sekejap, masa ni la tempoh paling lama di Kelantan. 2tahun. Dapat KPLI di Johor lagikkk…memang panjang jugakla jodoh dengan Johor ni. Nasib baiklah jodoh aku bukan org Johor jugak, kalau tak sampai bila2 la duk brulang alik ke Johor.

Habis KPLI, dapat posting ke Sandakan..LAAAAAAAGIIIIIII JAUUUUUUUHHHHHHHH. Tak tau nak gambarkan macam mana jauhnye Sandakan ni. Tapi memang jauh la. Masih terbayang-bayang saat menerima surat penempatan. Masa itu aku keluar, tak ingat pegi mana. Tiba-tiba ahlami callKak tie, balik la cepat, surat posting Kak Tie sapa doh aku pun terus bagi warning Jangan bukok!! Biar Kak Tie bukok sendiri”.

Balik rumah tengok riak wajah orang di rumah macam lain macam je..terus amik surat masuk bilik n tutup pintu. Buka surat, tengok “SABAH”, huruf besar lagi.. huwwwwaaaa!!!! Memang nangis jugok la..hi3. pas tu abah pun ketuk pintu..panggil. Abah pun kato,Tie, ok jugok duk Saboh pun..” aikk..tak announce lagi dapat Sabah mcmana diorg dah tau ni. Rupa-rupanya diorang lagi tak sabar dari aku dah buka dulu surat tu and gam balik untuk menghilangkan kesan.huhu..

So here I am, mengenal Sabah and Sandakan khususnya tidak pernah menyesal datang ke sini. Tapi tidak pernah putus asa jugak untuk balik ke negeri asal. Siapa yang tak nak balik ke pangkuan keluarga..betul tak?? INsyaAllah ada rezki dapat juga. Walau apa orang kata, walau apa orang kata, walau apa orang kata (ulang 3x..sebab ramai yang memberi respon negative bila cakap minta pindah ke kelantan) Allah Maha Berkuasa. “Kalau dapat Alhamdulillah, kalau tak dapat cuba lagi tahun depan” motto untuk mohon pindah.

Oklah updates on Nabil plk.

- dah berani lepas tangan sendiri and berjalan 4-5langkah

- makin kuat minum susu..(koho berat doh lo ni…)

Nabil pakai jubah kawan abah yg baru balik umrah bagi


itu bukan ball la Nabil..tengok benda bulat je ball..ball..ball


and lastly dedication to my youngest sister Adek@Fatien@Che Adek

HAPPY BIRTHDAY!!!
Adek ni juruh, dengar kata, senang minta tolong and pemurah
kak tie doakan adek sihat, mudah belajar, dan dapat jodoh yang baik..amiin..
love you so much!!!!


this is her
comey kan?? macam kakak-kakak dia la..hi3..

Friday, April 1, 2011

Cerita Hari Ini

3 comments
Pagi tadi bangun lambat, pukul 5.38,terus bingkas bangun mandi sepantas kilat,solat,bersiap, 6.05 sudah didalam kereta bersama Nabil yang masih separa sedar.

Hari Jumaat disekolah, masa berlalu dengan pantas seperti biasa, sebab selalu hari jumaat kelas penuh, sedar-sedar dah pukul 11.10..time to go home. Siapkan kerja sikit lagi, baru balik.. belum lunch lagi, breakfast pun ala kadar je, jadi singgah kedai…beli sayur mayur dan yang sewaktu dengannya.

Lepas tu terus ke rumah ibu untuk ambil Nabil (ibu tu pengasuh nabil..) Sampai rumah ibu, Nabil masih nyenyak tidur..terpaksala duduk dulu tunggu, takkanla nak terus angkat. Borak2 dengan ibu..cerita itu dan ini, akhirnya bangun jugak Nabil..lebih setengah jam jugak tunggu.

Balik rumah terus masak..nasib baik dah ada orang tolong masak nasi n bwk keluar lauk sebelum pegi masjid. Jadi bila cik abe balik boleh terus makan..Alhamdulillah, kenyang..main-main dengan Nabil..Nabil nak tidur lagi..maybe tadi tido sekejap je kat rumah ibu. So tidurkan Nabil, mama n abah berehat jugak..rehat sambil tutup mata:) ingat nak kluar beriadah petang tadi, tapi since nabil pun bangun dah pukul 5 agak lewat sudah untuk keluar.

Malam ni ada request untuk makan burger, so burger it is. Bagus jugak, kalau tak roti burger tu cik tong tolong makan nanti.

Itulah cerita untuk hari ini…bersemangat nak menghadapi esok sebab esok nak buat nasi kerabu..yeay!!! yeay!! Lama dah duk terliur nak makan nasi kerabu, tapi tunggu weekend baru nak buat.. nyiur sudah siap digoreng petang tadi, esok tinggal gaul dengan bahan2 yang sepatutnya..harap-harap sedapla.. (owh..rindu pulak nak merasa nasi kerabu kuning che moh)

itulah cerita untuk hari ini, walaupun nampak macam boring tapi ada jugak saat-saat menarik..especially bila tengok Nabil main. Nabil suka main bola dan suka tengok upin ipin..pandai jugak sebut "pin, pin". "Betul3" pun adalah jugak kedengaran:) tapi belum lagi berjalan..insyaAllah tak lama lagi.

ok, pic of the day...(no today's though)

kalau nak bagi diam dalam stroller bagi pegang bola..ok la dia:)

Followers

Top Commenters

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com