Tuesday, October 27, 2009

Don't Laugh in Classroom..

1 comments
Salam semua...entri kali nie khas ditujukan kepada mereka2 yg sentiasa serius/xpernah ketawa...act. ni game ore jepung untuk cari sape yg paling serius(xketawa) di dalam kelas n sape yg ketawa akan di denda(rotan)..so, sila tengok dan hayati video ini seadanya...sesungguhnya ketawa itu penawar duka...tp klau tgok video ni pun xketawa jugak..emmm..something wrong somewhere...so, layannnn...zaaasss!!!

Friday, October 23, 2009

Bajet 2010

0 comments


salam semua..dah lame xupdate nih...tibe2 je rase nk update pasal bajet 2010..mane la tau leh jadi penganalisis ekonomi ke bile BESAR nanti..:)Td sempat la tgok Pak Najib bentang bajet..tp layan jap2 je, tgok yg penting2...ade la beberapa perkara yg menarik antaranya..

1.Pembinaan jalan raya di KAPIT
-Klau xsilap 10 tahun lepas lagi ura2 nk wat jalan di KAPIT..maybe dari KAPIT ke SONG->KANOWIT->SIBU...n dari SIBU leh terus ke KUCHING...
-harap2 bajet kali nie sempat siap la jalan raya tuh..kesian tgok masyarakat kat sane (majoriti IBAN) terpakse naik bot utk ke bandar SIBU..idup Iban..AGI IDUP AGI NGELABAN!!

2.Penambahan pelepasan diri untuk cukai individu...
-klau setakat kerja krajaan biasa cm kami nih jarang nk kene cukai...lain la klau amik rasuah...;)klau dah kawin leh tolak cukai lg tuh..ade anak leh tolak lagi..TP ade gak yg xtolak pe2 pn dah -ve pendapatan...haha
-tp klau kene cukai gak...ape lg, pandai2 la ejas...bli buku ke...bli laptop ke...byk sket tolak cukai..tahun nie suami bli laptop...tahun depan isteri pulak bli laptop..tahun satu lagi anak pulok...hahaa..

3.Bonus!!
-yg ni paling penting dalam bajet ptg td..RM500.00...wowww!! buleh la wat bayar kad kredit...hehe
ape2 pun....syukur ALHAMDULILLAH!!!

Sunday, August 30, 2009

Zaman Dah Berubah..Dunia Dah Maju..

1 comments
emm..mintak tolong sape2 translate bahase Aina nih...nk kata bahasa Perancis, bukan..Amerika Latin pun bukan...bahasa Sanskrit jauh sekali..may b ni lah satu-satunya penutur bahasa ini kt dunia nih....emmm
"Aina Language"

video

Wednesday, August 26, 2009

No Camera, No Lights , No Action... No Mood To Blogging..

2 comments
emm..dah lama x update blog...mesti ramai yg 'menunggu-nunggu' blog ni utk di update kn..hehe cam ramai je yg tgok blog nih...actually, bukan sengaja xnk update tapi, kami masih berkabung coz camera kami yg sgt disayangi (Sony CyberShot DSC-W170)dah "HILANG"....uwaaaaaa...uwaaaaa...opss...di ulang suara camera kami HILANGGGG!! So boring, no mood, that’s why no updates in the last few months!

Sony CyberShot DSC-W170 kami yg hilang!

tapi..semua yg berlaku ade hikmahnya...tul x...sabar je la, think +ve...ofcoz, everything happens 4 a good reason... I am sure, positive in fact, that something "really2 good" will come out soon..so...

sony DSLR!!!! here we come!...yeeehaaaa.!!!

Saturday, April 18, 2009

Rumah Ku...Kebun Ku..

5 comments
Salam utk pengunjung2 setia blog nih.....hari nie nk bagi tips sikit macamane nk jadi pekebun sayur yg berjaya..hehehe..sebenarnye kt sandakan nih baru je habis musim uje..jadi dalam bulan januari sampai mac mmg xleh nk berkebun laa...jd tips yg pertama mulakan menanam dalam bulan april...:)kepada yg baru berjinak2 dalam aktiviti perkebunan, sila ikut step2 di bawah:

  1. Bersihkan dulu 'kebun lalang' di belakang rumah anda
  2. Gemburkn tanah utk semai biji benih
  3. Pastikan tanah cukup subur..jika tanah xsubur, masukkan beberape ekor cacing utk menyuburkan tanah..:)
  4. Bagi yg xdok tanah...sila dapatkan di kedai2 yg berhampiran (rujuk gambar atas)
  • bekas tanaman - rm.0.50
  • tanah / baja - rm 5.00
  • biji benih - rm 1.50 (kankung)






Jadi inilah hasilnya setelah seminggu...
  1. hari ke-3 biji benih mula tumbuh
  2. hari ke-5 dah nampak rupabentuk kankung
  3. hari ke-7 dah nampak mcm kebun kankung
  4. hari ke-20 insyaallah jd kankung goreng belacan..hehehe
Jadi untuk perkembangan seterusnya...TUNGGU!!!

Saturday, April 11, 2009

Alam Dan Manusia..

8 comments

Nie gambar2 mase kat RDC (Rainforest Discovery Centre) kt batu 16 sebelum sampai sepilok
kt sini ade pelbagai spesis pokok..dari sekecil-kecil rumput...sampaila sebesar-besar pokok balak..mmg sesuai utk sape2 yg minat ngan pokok2...sebut je pokok ape, pasti ade kt sini..
gambar atas tu..beberape spesis orkid yg sempat dirakam...

kat RDC nie ade byk aktiviti yg buleh dibuat...buleh panjat menara yg baru siap tuh(klau xgayat la)...ade kolam buatan..leh la main kete yg dalam air tuh...ape ntah namenya...kayak pn ade..
ade jambatan gantung...dan macam2 lagi...emm MACAM-MACAM ADA!

nie la antara rombongan yg pergi...konvoi 5 kete..bukan pegi melawat saje2 nih...tp pegi melawat sambil makan...hehe...kawasan RDC ni mmg luas..klau xbwk makanan mmg xdapat pusing habis RDC...so, kita makan dulu..makan...makan...sila...tambah nasi tuh...tambah...tambah..

emm...pura2 macam pelancong..yg baju biru tuh dah hampir 4 thn kt sandakan...tp xnah sampai sini...tp xheran la..orang tempatan sini pn ade yg xnah sampai sini...ape2 pn gaya mmg A++...teruskan...teruskan..

Jalan-Jalan Cari Binatang..

3 comments


Salam pertemuan utk pengunjung2 setia blog nih...dah lama xupdate blog..bukan xnk update tp banyak sgt bende nk kene update..sampai antivirus pn nk kene update hari2 (maklumlah antivirus free)...tu yg jd lambat nk update tuh :)....emmm ok x alasan tuh...he3
Ape2 pn..ini ade sikit perkembangan terbaru...hari nih satu hari kami kuar g jalan2 cari binatang...naik bukit turun bukit...masuk hutan kluar hutan, naik kete turun kete..
akhirnya dapat la jumpe beberapa spesis binatang yg susah nk jumpe kat semenanjung..hanya ade di SABAH...di LABUK BAY SANCTUARY..emmm...ye ke?...so, ni ade sikit gambar yg sempat kami amik utk dikongsi..silalah tgok...jangan malu2...sila...sila...
p/s:gambar atas tuh spesis monyet yg digelar "lotong"...mase kecik dia kaler brown
tp bile besar tukar kaler hitam...boleh tukar2 kaler cm lampu isyarat lak..hehehe


Nie antara aksi2 yg sempat dirakam oleh jurugambar profesional terlatih...dah la profesional...terlatih pulak tuh...hehhe..mintak puji tul...

Haa...ini la Proboscis Monkey...atau Monyet Belanda...spesis ni hanya ade di 2 tempat saje kat dunia nih..salah satu tempat di SABAH laa...satu tempat lagi sudah tentu la di BELANDA..:)
Try tgok tul2 monyet tuh...klau yg bulu depan warna merah..jantan, klau warna kelabu..betina..tp klau ade warna merah/kelabu..emm spesis aww aww kot...:)

Aksi2 lotong yg menghiburkan para pelancong sebelum monyet belanda beraksi...tp lotong ni ok laa...xla ganas sgt...buleh amik gambar dekat2...pendek kata...monyet nie mmg xsombong..buleh di bawak berbincang laaa..

Gambar ats dari kiri: Lotong FC!

Friday, February 20, 2009

First Tag

4 comments
Ermm..ni tag dari abg mokhsin...ni la first time nak buat this tag thing.. b4 this dah pernah kena tag tapi tak pernah buat pon, org pun dah fed up kot nak tag kitorg.. tapi yang ini kita buat..so Abe Mokhsin..here it goes..

"The rules are simple. Use Google Image to search the answers to the questions below. Then you must choose a picture in the first page of the results, and post it as your answer. After that tagged 6 people.”

1. I am...
2. I really want to go...
Around the world..he3

3. My favourite place is...


4. My favourite thing is...

5. my favourite drink is...


6. My favourite food is...

7. My favourite
colour is...


Colourful...:)
8. I live in..



9. I was born at...

10. My college was...
and
UTM, Skudai

11. my favourite story is...

12. My hobby is.....

13. I wish for this.....


and this...


and this.....(hahaha).

Finally, i want to tag..nobody..so that this tag will end here..hahaha.. tak adalah..tak tahu dah nak tag sapa, msti lah tag org yang slalu baca blog kita kan2..tapi org yg slalu baca blog pulak semua dah kena tag ni..he3.. so that's all i guess.. Wassalam

Sunday, February 8, 2009

Ahlami's visit

5 comments
Hari Jumaat (6 Feb) lebih kurang 5.30ptg, Ahlami sampai di airport Sandakan..
I was excited since dah lama jgk takde org dtg visit kami di Sandakan ni..
The next day (Sabtu) terpaksa bawa Ahlami ke sekolah, sebab ada Majlis Penutup Sukan Tahunan Sekolah.. Ahlami jadi jurugambar tak rasmi..ambil gambar budak2 Sabah bersukan dalam lumpur..he3


Pada petang harinya, kami pergi ke Sepilok..untuk melawat sedara mara George W.Bush (hehe..)

Sepilok ni a must visit place kalau dtg ke Sandakan ni.. People comes all over the world to see the Orang Utan..we Malaysian tak kisah pom kan2.. Nak masuk sana, kalau nak ambil gambar dengan kamera sendiri kena bayar RM10 for each camera. Kami bawa masuk satu kamera but our camera is no match to others'



On the 3rd day of her stay..which is the day she'll be leaving for Keningau..kami bwk dia melawat Pasar Sandakan..takde apa yg menarik sangat..tapi sempat jgk membeli beberapa utas gelang mutiara and kristal..
Selepas itu kami ke Taman Buaya Sandakan.. Banyak sangat buaya..rasanya lebih 100ekor..tak termasuk yang tak ada ekor..he3

Pada petangnya or malam i guess Ahlami dh nak pergi meninggalkan kami (ni part yang tak best..) hantar Ahlami pegi airport, flight 6.50pm ke KK. Abg Mokhsin akan menjemput Ahlami ke Keningau untuk melawat Kak Ja, Sophea, Laila, Yasmin and Aina puloks..

So Amie, hope you enjoy your stay here..walaupun sekejap..
nanti dtgla lagi yer..dtg lama sikit..bleh la kita pegi Semporna ke..Sipadan ke..Kundasang ke..Tawau ke..banyak lagi tempat bleh visit:) ok..itu saja untuk kali ini layanlah gambar2 di bawah ini....Wassalam.

Orang di dalam hutan dan Orang Utan


Ahlami with the crocs....ke aligators?


Siapa lagi tinggi?

Wednesday, February 4, 2009

Nasi Sudah Menjadi Bubur

1 comments

Akhirnya..terbuka gak hati nk update blog..:) act. bukan xnak update tp paham2 la..awal tahun,busy sket..busy mengalahkan ahli politik..hehehe ape2 pn kite mulakan dengan 1'st aktiviti masa cuti raye cine ari tu..walaupun dah abih cuti tp xpela...nk wat camne...nasi sudah menjadi bubur...BUBUR ASYURA!!!



Pelik tp benar...tak pernah lagi dalam dunia ni..org kacau suro(bubur asyura) arah yg sama...dok sebelah menyebelah..hanya di SANDAKAN ada..may be sebab tuh la suro tu cepat masak..:)




Walau ape2 pn...rahsia sebenar kesedapan suro ari tuh adalah kerana kekuatan mental dan fizikal...ini adalah salah satu bukti (bukan lakonan semata-mata)



Harap2 tahun depan sempat la buat suro lagi...ini adalah kali ke-2 buat suro sejak dok sandakan nih..tahun depan klau xpindah..insyaallah buat lagi...hehehe

Monday, January 26, 2009

Finally We're Back 2..;)

1 comments
After a long school holiday back in Kelantan..and after almost a month school started, now we manage to update our blog. Thanks to the Chinese New Year holiday..we both have a week break.
Banyak sgt benda nak diceritakan..tapi one by one..
Of course the 1st and most unforgettable moment happened on the new year's night. Acara penutup tahun 2008 (31 Disember 2008), where Abah had an accident with his not really new car...and his own house.. My sister Ahlami already put some pics of this in her blog. Tapi kami pon nak letak jgk..so here it is



Kejadian tu mmg mengejutkan kami..Abah pon mcm tak tahu nak ckp ape..bile kuar keta abah duk sebut "Allahuakbar..Allahuakbar.." "Bala ni bala..."
Keesokan harinya...kami dh nk blk Sandakan, tapi abah tak nak pegi airport..tok tahu la bakpo, tapi bile salam dengan abah and peluk Abah, nmpk sgt Abah sedih..still affected by last night's accident i think. tapi skrg Abah dah ok..Semoga Allah melindungi Abah, Ma dan seluruh ahli keluarga kami dari segala malapetaka, khianat jin, syaitan dan manusia..Aminn...

Oklah..untuk cerita2 lain..i'll ask my husband to update pulak...bye!

Followers

Top Commenters

 

Copyright 2008 All Rights Reserved Revolution Two Church theme by Brian Gardner Converted into Blogger Template by Bloganol dot com